Etiquetes

diumenge, 26 d’agost del 2012

Pastís de llet merengada

Vos deixe la recepta d'un altre pastís ben fresquet,... que la calor està apretant.
Ingredients:
  • 250 g. de galetes de canyella (Napolitanas)
  • 70 g. de mantega
  • 600 g. de nata per a muntar
  • 200 ml. de llet sencera
  • 1 branca de canyella
  • la pell d'una llima
  • 5 fulles de gelatina
  • 380 g. de llet condensada (un pot menut)
  • 5 clares d'ou
  • la ratlladura d'una llima
  • canyella en pols.
Preparació:
Triturar les galetes, fondre la mantega i barrejar-ho tot junt.
Posar-ho a la base d'un motle desmotllable, repartir i apretar bé per tota la base. Guardar a la nevera mentre preparem la mousse.
Muntar la nata i reservar-la a la nevera.
Posar a remull, en aigua freda, les fulles de gelatina.

Bullir la llet amb la pell de llima i la branca de canyella.
Retirar la pell de llima i la canyella.
Escórrer la gelatina i desfer-la en la llet, encara calenta.
Afegir la llet condensada i dissoldre tot.
Deixar que agafe temperatura ambient.
Muntar les clares a punt de neu.
Incorporar-les a la barreja anterior. Afegir també una culleradeta de canyella i la ratlladura de llima. Mesclar-ho tot.
Afegir la nata i barrejar amb moviments envolvents.
Abocar al motle i deixar a la nevera, al menys 6 hores. El podeu congelar i traure'l unes hores abans de servir.
Quan estiga quallat empolsar amb canyella i decorar al gust.
Servir ben fresc.

Bon profit!



diumenge, 19 d’agost del 2012

Pastís de pinya i llima.

Ahir els nostres amics Miquel i Mela van organitzar un sopar a sa casa. Vam estar molt a gust sopant al jardí, tot i que feia calor.
Vaig portar aquest pastís, ràpid de fer i ben fresquet.
Ací vos deixe la recepta:
Ingredients:
  • 1 planxa de bescuit (2 ous, 2 cullerades de sucre i 2 cullerades de farina)
  • 1 pot gran de pinya "en su jugo"
  • 3 cullerades de sucre
  • 1 paquet de "Pastel fresco sabor limón" de Royal
  • 500 ml. nata per muntar.
  • Cobertura: 2 cullerades (1 sobre) de flam Potax, 5 cullerades de sucre, el suc d'una llima i 200 ml. d'aigua.
Preparació:
Fer primer el bescuit. Preescalfar el forn a 160º (amb aire).
Batre els ous amb el sucre i incorporar la farina tamisada.
Quan la crema estiga homogènia posar-la a un motle i coure al forn durant 8 minuts a 160º.
Traure i deixar refredar mentre preparem la resta.
Repartir sobre el bescuit el caramel líquid que ve dins del paquet del "Pastel de limón".
Muntar la nata i reservar-la a la nevera.
Escórrer la pinya i triturar-la amb les tres cullerades de sucre i el "pastel de limón" durant 2 minuts (és important el temps).
Incorporar la nata muntada i barrejar amb moviments envolvents.
Abocar sobre el bescuit i deixar a la nevera fins que qualle (mínim dos o tres hores)
Per preparar la cobertura posar en un cassó al foc tots els ingredients, desfer els grums i anar remenant fins que comence a bullir.
Traure del foc i deixar que agafe temperatura ambient.
Estendre la crema sobre el pastís i decorar al gust.
Servir ben fresc.
Bon profit!

Feliç Aniversari!

Mavi complia anys (no vaig a dir quants), i també ens va dur un pastís de fruita molt bo. Així que..., amb el meu i la coca de nous i panses de la mare de Mafe, s'ajuntaren tres dolços diferents, a vore quin dels tres millor.

dimecres, 15 d’agost del 2012

Julia Child - Centenari del seu naixement.


Fa dos dies vaig rebre a casa els dos exemplars del "Mastering The Art of French Cooking" de Julia Child. Sols els he trobat editats en anglès. Per a qui no sàpiga de qui parle, Julia Child va ser la dona que va ensenyar cuina francesa al públic americà a través d'un programa de televisió.
Ja fa temps vaig vore la pel.lícula sobre ella: "Julie & Julia". Me la va recomanar el meu company Vicent Ribes, pensant que m'agradaria, per la meva afició a la cuina i per tindre el mateix nom que les dues protagonistes; i així va ser, em va agradar molt. A casa no saben dir-me a quina de les dues em semble més, a Julie o a Julia, jo tampoc tinc clar amb quina m'identifique millor, potser tinc coses de les dues.
Hi ha qui pensa que, en la pel.lícula, Meryl Streep fa una interpretació mediocre de l'autèntica Julia Child, jo no opine el mateix, després de vore alguns fragments dels programes que feia Julia en televisió continue pensant que Meryl és una actriu excepcional i encarna el personatge de meravella.
Hui, quan he entrat a vore el correu, he vist que és el Centenari del naixement de Julia Child (15-08-1912). Llàstima que no tinga res preparat de les seves receptes, en estos dos dies que tins els llibres tan sols m'ha donat temps de fullejar-los, ...i d'aprendre a dir, en un francès correcte, "Boeuf a la Bourguignonne", però promet preparar-lo i publicar la recepta (no en anglès, per suposat, per a això ja està el llibre). Així em sentiré com Julie en la pel·lícula; esta vegada serà "Julie, Julia & Júlia". De moment vos deixe la foto de la recepta.
Bon Appétit!


diumenge, 12 d’agost del 2012

Pastís de Papallones.

Tots els anys, per aquestes dates, anem a Dènia, a casa de la tia Xelo. Mirem el calendari i quedem un dia en el qual  puguem estar tots i totes, ningú s'ho vol perdre.

 Els més menuts (i els no tant), s'ho passen de meravella a la piscina.
 Així, almenys una vegada al any, ens reunim tots, i... tenim assegurat un dinar insuperable.

En esta família són tots molt bons cuiners, i dels que pensen ... "tu posa bo i eixirà bo"
 Bo no, boníssim.

Per als postres vaig preparar aquest pastís de pinya, refrescant per a un dia tant calorós.
 
Ja fa temps el vaig vore al blog "tartas provocativas", i després al cullerot festuc. El tenia reservat per alguna ocasió especial, com és aquesta.
Pensareu que jo sempre dic que és fàcil, però de veritat que ho és. Sols necessiteu paciència per a la decoració, no és tan complicat com sembla.
Ací teniu la recepta tal i com jo l'he fet.
Ingredients
(per al bescuit):
  • 6 ous
  • un pessic de sal
  • 200 g. de sucre
  • 150 g. de farina
  • 75 g. de farina d'ametla
  • 1 culleradeta de Royal
  • xarop: 50 g. de sucre, 50 ml. d'aigua, 25 ml. de Cointreau
  • un pot de melmelada de maduixa
(per a la crema de pinya):
  • 6 fulles de gelatina
  • una llauna de pinya "en su jugo" (reservar una rodanxa per al decorat)
  • 400 ml. de nata de muntar
  • 150 g. de sucre
(per a la cobertura):
  • 400 ml de nata de muntar
  • 100 g. de sucre
  • 10 g. d'estabilitzant de nata
  • 1 rodanxa de pinya
  • 1 maduixa
  • 1 lima (o llima verda)
  • un grapat de festucs picats (pistatxos)
Preparació
(del bescuit):
Preescalfar el forn a 180º.
Separar les clares dels ous i muntar-les a punt de neu amb el pessic de sal.
Afegir el sucre, seguir batent i abocar els rovells.
Incorporar les farines i el Royal, i mesclar-ho tot bé.
Abocar a un motle de 28 cm. de diàmetre, prèviament untat amb mantega i farina.
Enfornar a 180º durant 40 minuts.
Traure del forn i desmotlar quan estiga fred.
Preparar el xarop amb els 50 ml. d'aigua i els 50 g. de sucre (coure un parell de minuts al foc). Afegir el Cointreau i reservar.
(de la crema):
Posar la gelatina a remull en aigua freda.
Muntar la nata amb el sucre i reservar-la a la nevera.
Escórrer la pinya i triturar-la (recordeu guardar una rodanxa).
Calfar un parell de cullerades del suc de la pinya. Escórrer la gelatina i dissoldre-la amb el suc calent.
Incorporar la gelatina dissolta a la pinya triturada. Barrejar bé.
Barrejar la pinya i la nata i reservar a la nevera.
(de la cobertura):
Muntar la nata amb el sucre i l'estabilitzant. (És difícil de trobar, jo el vaig demanar a maria lunarillos. Podeu muntar-la sense estabilitzant, la nata no quedarà tan ferma però el sabor és el mateix).
Fer les papallones: Tallar la rodanxa de pinya en cinc o sis trossos. Partir cada tros per la mitat per fer dues làmines més fines. Amb les tisores fer uns talls triangulars a la part exterior.
Traure talls fins de la maduixa, que simulen el cos de les papallones.
Tallar la pell de la lima a tires molt fines per fer les antenes.
Muntatge:
Tallar el bescuit en tres parts.
Emborratxar amb xarop i untar amb melmelada de maduixa la primera capa de bescuit.
Repartir la mitat de la crema de pinya i nata per damunt.
Posar la segona capa de bescuit, emborratxar i untar amb melmelada.
Repartir l'altra mitat de crema de pinya i nata.
Posar la tercera capa de bescuit, emborratxar i untar amb melmelada.
(Si la crema de pinya no està encara molt quallada, deixar el pastís a la nevera unes hores abans de cobrir-lo. Es pot posar la roda del motle al voltant, així no es desbordarà la crema).
Cobrir per complet tot el pastís amb la nata muntada.
Decorar amb les papallones i els festucs picats.
Guardar a la nevera fins el moment de servir.


Bon profit!

dimecres, 8 d’agost del 2012

Pa de llet.

La meva filla i la meva neboda Helena m'han demanat fer pa. Hem buscat una recepta i ens han eixit uns panets tipus "brioche" bonííííssims. Combinen amb qualsevol aliment, tant dolç com salat. I, les dues ajudantes... no sé si ho han passat millor preparant-los o menjant-los.
Els hem preparat sense panificadora, en la Thermomix, però els podeu amassar a mà i, ara que no fa fred, la massa puja molt ràpidament.
Ingredients:
  • 250 g. de llet
  • 100 g. de sucre
  • 50 g. d'oli d'olives
  • 1 ou
  • 40 g. de llevat fresc
  • 600 g. de farina de força
  • 1 culleradeta de sal
Preparació:
Posar dins la màquina la llet, el sucre, l'oli, l'ou i el llevat.
Programar 2' ,T. 37º, vel. 2.
Afegir la farina i la sal.
Mesclar 15'', vel. 6, i amassar 2', got tancat, velocitat espiga.
Deixar reposar la massa, fins que ixca per bocal (30-40 minuts).
Traure la massa i posar damunt d'una superfície enfarinada.
Amassar un poc i donar-li forma de bola.
Amb un corró, estendre la massa. Deixar-la d'un centímetre de gros.


Tallar els panets amb algun utensili redó.
 Col.locar-los damunt de paper de forn.

Tapar amb una drap de cuina i deixar que pugen.
Preescalfar el forn a 200º (calor dalt i baix sense aire).
Quan el forn estiga calent, baixar  la temperatura a 180º i coure el pa durant 10 o 12 minuts.
Traure del forn i deixar que agafen temperatura ambient.

Bon profit!

Flam de carabassa "Encarna".

Ahir ma mare va anar de berenar i es va endur aquest flam de carabassa. Encara tenia carabasses que ens van donar els meus tios Paco i Mª Teresa, i vaig decidir fer la recepta de la meva companya Encarna Aranda (per això l'he anomenat així, sempre m'anote qui em dona la recepta per diferenciar-lo d'altres). Aquest queda molt cremós i amb abundant carabassa; ara que fa calor, ben fresquet, està boníssim. A tots els va agradar molt i demanaven la recepta.
Ací us la deixe:
Ingredients:
  • 750 g. de carabassa torrada.
  • 200 ml. de nata (35% M.G.)
  • 250 g. de sucre.
  • 5 ous.
  • Caramel líquid.
Preparació:
Posar caramel líquid al fons d'una flamera.
Mesclar tots els altres ingredients amb la batedora i abocar-ho damunt del caramel.
Coure al forn al bany Maria, a 180º durant 1 hora aproximadament.
Posar a la nevera quan estiga a temperatura ambient.
Servir ben fresc.
Bon profit!

diumenge, 5 d’agost del 2012

Pastís de xocolate i avellana


Torne amb un altre pastís de xocolate. La recepta la vaig trobar ja fa temps amb el nom de "Pastís per xocoaddictes", i no és gens estrany que l'anomenen així, té un potent sabor a xocolate pur. El vaig fer ahir per celebrar el Sant del meu cunyat Salvador, ell és un "xocoaddicte", i vaig pensar que aquest seria un bon pastís per a la ocasió.
 
Ací vos deixe la recepta tal i com la vaig fer jo, a la original canviaven un poc les mesures.
Ingredients per a la base:
  • 2 ous
  • 55 g. de sucre
  • 55 g. de farina
  • 55 g. de cacau pur
Preparació:
Preescalfar el forn a 160° (amb aire).
Batre els ous amb el sucre.
Afegir la farina i el cacau tamisats.
Mesclar tot bé.
[Thermomix: Posar la papallona, incorporar els ous i el sucre, programar 3' - T. 37º - v. 4. Traure la papallona i afegir la farina i el cacau tamisats. Programar 5'' - v. 4]
Posar en un motle i coure al forn durant 8 minuts.
Ingredients per a la crema:
  • 1 sobre de Flam Royal de 8 racions
  • 300g. de xocolate pur (70% )
  • 1 litre de nata
  • 80 g. d'avellanes
Preparació:
Triturar les avellanes i reservar-les.
Posar al foc la mitat de la nata i el xocolate a trossos. Anar remenant fins que el xocolate estiga desfet.
Barrejar el sobre del flam amb la resta de la nata i les avellanes triturades. Incorporar-ho a la nata amb xocolate.
Anar remenant fins que comence a bullir.

[Thermomix: Triturar les avellanes a v. 3-5-7-9. Reservar. Sense rentar el recipient, triturar el xocolate uns segons a v. 3-5-7-9. Afegir tots els ingredients i barrejar 4'' - v. 6.
Programar 10' - T. 100º - v. 4.]
Traure del foc i abocar la crema al motle.
Deixar refredar a la nevera. (Millor fer-lo el dia d'abans).
Desmotlar i decorar al gust.

Bon profit!

dimecres, 1 d’agost del 2012

Pastís de tres xocolates.




Com cada any, el dia 1 d'agost, faig aquest pastís. És l'aniversari dels meus fills, quinze anys ja, i aquest és el seu pastís preferit. Així que... sempre me'l demanen.

Aquesta vegada no he fet la base amb galetes i mantega, l'he feta amb bescuit de xocolate, i la veritat és que ha quedat molt bona, ens ha agradat més que l'altra.
Ací vos deixe la recepta. (És millor preparar-lo el dia d'abans).
Ingredients per a la base:
  • 2 ous
  • 55 g. de sucre
  • 55 g. de farina
  • 55 g. de cacau pur (en pols)
Preparació de la base:
Preescalfar el forn a 160°.
Batre els ous i el sucre, afegir la farina i el cacau tamisats fins que quede una crema fina.
Untar amb mantega .la base d'un motle (desmotllable, d'uns 24cm), abocar la crema i coure durant uns 8 minuts.

Ingredients per a la crema:
  • 150g. de xocolate negre
  • 150g. de xocolate amb llet
  • 150g. de xocolate blanc
  • 150g. de sucre
  • 750ml. de nata per muntar
  • 750ml. de llet
  • 3 sobres de quallada en pols Royal
Preparació de la crema:
Untar les parets del motle amb oli i sucre.
El procediment és el mateix per a les tres capes de crema. Començar pel xocolate pur, seguir pel xocolate amb llet, i acabar amb el blanc. Entre capa i capa no cal esperar, mentre preparem la següent hi ha temps suficient per que qualle.
Separar un got de 250ml. de llet i dissoldre en ell un sobre de quallada.
Posar al foc 250ml. de nata amb 50g. de sucre i els 150g. de xocolate. Anar remenant per desfer el xocolate i quan comence a bullir afegir la quallada dissolta en la llet. Esperar a que torne a bullir i traure del foc.
Per evitar que es mesclen les capes cal posar una cullera gran i abocar la crema per damunt; jo he posat un colador fi, així s'evita que caiga algun grum.
Quan tenim les tres capes deixem el pastís a la nevera.
Una vegada fred el podem decorar (no és necessari) amb fideus de xocolate, cacau en pols, ... 
 
Bon profit!