Etiquetes

dimarts, 29 d’abril del 2014

Cupcakes de carlota

Per als dies de Pasqua sempre m'agrada preparar, entre altres dolços, algun tipus de cupcakes. Als més joves els agraden molt, resulten atractius i no tenen que esperar que tallem el pastís, simplement n'agafen un, pregunten: "De què són?", i a menjar-ne.
Aquest any vaig decidir fer-los de carlota. He adaptat una recepta d'un pastís que fa molt de temps que prepare i per a decorar-los he fet unes carlotetes de massapà. 
Ací teniu la recepta:
Ingredients:
Per al bescuit:
  • 150 g. de farina
  • 150 g. de sucre
  • 150 ml. d'oli de girasol
  • 50 g. de nous
  • 50 g. de panses sense pinyol
  • 2 ous XL
  • 200 g de carlota 
  • Una culleradeta de llevat Royal
  • 1/2 culleradeta de canella en pols

Per al glassejat:
  • 200 g. de Philadelphia
  • 150 g. de mantega a temperatura ambient
  • 250 g. de sucre glas

Per a la carlota:
  • 100 g. de farina d'ametla
  • 100 g. de sucre glas
  • Una cullerada d'aigua
  • Colorants alimentaris (taronja i verd)

Preparació:
Preparar primer les carlotes de massapà:
Mesclar l'ametla, el sucre i la cullerada d'aigua.
Separar 1/5 part de la massa i afegir-li el colorant verd. Mesclar bé i reservar.
A la resta del massapà li posem colorant taronja.
Fer borletes amb el massapà taronja i estirar-les d'un costat com si anàrem a fer una rosquilleta.
Amb el massapà verd farem tires molt fines i n'enganxarem dues a cada carlota.
Reservar les carlotes i preparar el bescuit:
Preescalfar el forn a 180º.
Picar les nous i les panses.
Pelar les carlotes, ratllar-les o picar-les amb un robot.
Posar en un recipient els ous i el sucre, batre durant uns minuts.
Afegir l'oli, seguir batent.
Incorporar la carlota, les nous i les panses. Integrar-ho tot bé.
Mesclar la farina amb el llevat i la canella. Tamisar-ho bé.
Afegir-ho a la mescla anterior i remenar bé.
Posar motles de paper en una safata per a coure magdalenes.
Omplir els motles sense sobrepassar les 3/4 parts.
Coure durant 15 minuts.
Preparar el glassejat:
Posar tots els ingredients en un recipient i batre fins obtindre una textura cremosa.
Col·locar el glassejat dins d'una mànega pastissera i reservar a la nevera perquè agafe consistència.
Una vegada estiguen freds els cupcakes, decorar-los amb el glassejat i col·locar damunt una carlota.
Bon profit!

dilluns, 21 d’abril del 2014

... passem Pasqua al sequer de Cañamás ...

Hui no vos porte cap recepta, simplement vaig a contar-vos una Pasqua molt especial.
Aquest any el nostre amic Alejandro ha estat el pregoner de la Setmana Santa a Oliva. No podien haver buscat un pregoner millor. Qualsevol que assistira a l'acte del passat 22 de març coindidirà amb mi que va fer una joia de pregó. A més, ens va nomenar als amics i va descriure les nostres Pasqües d'una manera molt exacta i simpàtica.
Ahir, diumenge de Pasqua, quan ens va llegir la part del pregó on ens nomena, a més d'un i una li va caure una llagrimeta d'emoció.
Amb el seu permís, ací vos deixe la transcripció exacta:
...
Els amics, la meua colla,
-Un dels béns més estimat
Juntament amb la família-
Com hem fet els últims anys,
Potser enguany passem Pasqua
Al sequer de Cañamàs.

Cuinarà els dolços Júlia,
Per ser la qui més en sap.
Andrés, no fent-li l'encontra,
Perquè amb ella està casat,
Durà de picar, les papes,
Els embotits, ... el salat.
Apujarà Pepe cebes
-Mai no n'he vist de més grans,
Ni més dolces ni més tendres-
Per a adobar d'oli i sal.
Salvador courà paella,
I una altra Toni en farà,
I potser cap d'elles tinga
Les mateixes varietats.
I no caldrà comprar faves,
Paco en sembra a la marjal.
De refrescar la beguda,
Vicent s'encarregarà,
Com també de traure els comptes,
És l'amic de més trellat.
I la resta col·laboren
Parant taula o escurant,
Passant després la granera,
O fent encàrrecs, si cal.
I menjades les paelles,
Sense deixar-nos cap gra,
Mentre les dones passegen
I els xiquets estan jugant,
Fernando i Miquel s'ajoquen
A becar en el sofà,
A reparar bé les forces,
Que encara cal berenar
amb mones el xocolate
Que Pepe ens té preparat.
I parlarem de tot tema,
I de cap llum se'n traurà
Entre acudits i rialles.
Quin dia més ben gastat!
Si vostés, que són d'Oliva
I alguna Pasqua han passat,
Noms i lloc pels seus baraten,
Potser s'hi voran pintats.
Són els tràfecs d'un diumenge,
Repetits any rere any,
Perquè el dia és ... d'alegria
A tot el món dels cristians.
Són uns tràfecs que voldria
Que no s'acabaren mai.
...

Alejandro Cardona Ballester
Extracte del Pregó de Setmana Santa 2014
(22-03-2014)

dijous, 17 d’abril del 2014

"Mona" de Pasqua

"Ara que ve Pasqua,
Pasqua de les mones,
quines pantorrilles,
tenen les xicones..."

Ací, a València, no podem entendre una pasqua sense la nostra "mona". En realitat es tracta del tradicional "panquemao" o la "reganyà" (quan va farcida amb nous, panses i altres fruites confitades).
Si busquem el significat de la paraula "mona" al diccionari etimològic ens trobem amb la següent definició: "Pastís de Pasqua, panera elegant ofrenada a Ceres pel mes d'abril".
És per això que la "mona" és ben diferent d'uns llocs a altres; la que regala la meva germana als meus fills quan ve de Barcelona és una figura totalment de xocolate.
Per fer un bon "panquemao" o una "reganyà" tan sols necessiteu un poc de paciència, no és gens complicat, sols s'han de respectar els temps de repòs per tal que vos quede ben esponjada la massa. Jo he fet mones amb diferents receptes, amb llet, sense llet, amb diferents aromes, ... Però hui vos deixe la recepta clàssica, la que feien les nostres àvies; l'he treta del llibre de receptes de la meva tieta Toneta (Les mesures de Casa Toneta) i vos assegure que està boníssima.
Ingredients (Per a dues mones grans):
  • 500 g. de farina de força
  • 2 ous (L)
  • 125 ml. d'aigua
  • 125 g. de sucre
  • 40 ml. d'oli d'olives
  • 25 g. de llevat fresc

Preparació:
De manera tradicional:
Desfer el llevat amb la farina i anar incorporant la resta dels ingredients, és convenient que els ous estiguen a temperatura ambient i que l'aigua estiga tèbia (no calenta).
Amassar bé, formar una bola, tapar i deixar en un lloc càlid unes dues hores, fins que doble el volum.
Amb Thermomix:
Posar dins del robot tots els ingredients, excepte la farina.
Programar 2', T. 37º, vel. 2.
Afegir la farina.
Mesclar 15", vel. 6, i amassar 2', got tancat, velocitat espiga.
Deixar dins de la màquina fins que la massa doble el volum.
Empolsar una superfície de treball amb farina.
Abocar la massa i formar una bola, amb moviment des de les vores cap al mig.
Partir en dues porcions i formar dues boles amb el mateix procediment.
Jo n'he fet una sense res dins,
... i a l'altra li he posat nous, panses i trossos de carabassat (Aproximadament uns 30 g. de cada cosa). 
Posar-les sobre una llauna, folrada amb paper de forn.
Untar amb ou batut i tallar un cercle o una creu.
Empolsar amb abundant sucre.
A la reganyà li he posat sucre mullat amb un poc de suc de llima.
Tapar i deixar reposar la massa una o dues hores (Posar uns gots als costats perquè no s'apegue quan la massa puge).
Una vegada hagen doblat el volum, preescalfar el forn a 180º (jo he posat calor sols per baix, sense ventilador).
Coure-les durant 25 minuts.

Deixar que es refreden un poc i... a berenar.



Bon profit!

dissabte, 12 d’abril del 2014

Happy Birthday Paulina

Sí... ja sé que tinc el bloc abandonat, he estat prou ocupada últimament. Hui he vist la quantitat de coses que ja està preparant la gent per a Pasqua, i jo encara no he pensat en res.
Aquesta setmana han estat a casa Paulina i Simon, una alemanya i un alemany, d'intercanvi amb els meus fills. Es podeu imaginar el que significa tindre, de sobte, quatre fills adolescents en compte de dos; una setmana intensa: excursions, activitats ací i allà, visites, festes, ... anàvem escopetats perquè tot estiguera a punt. Però ho hem passat molt bé, ha estat una experiència increïble. Tot i estar molt cansada, ahir quan se'n van anar cap a Alemanya, vaig sentir pesar, que havia estat molt curta la setmana i que la casa es quedava buida. 
Casualment el diumenge passat era l'aniversari de Paulina i li vaig preparar aquestes galetes per donar-li una sorpresa. Quina alegria li vam donar! I quina emoció la meua quan em va dir: "Ha estat una sorpresa molt bonica. Gracies per fer-me un aniversari perfecte".

Les galetes les vaig preparar amb la recepta de costum, (la podeu vore ací), tallades amb motles de flors i fulles, i clavades en pals perquè es pogueren posar plantades. Després les vaig cobrir amb fondant de sabors i empolsar amb nàcar.
Espere que vos agraden tant com a ella.